ROZHOVOR

JAKUB MENCL

II. místostarosta města Česká Lípa

Letos poprvé se účastníte závodu City Cross Run & Walk jako místostarosta zodpovědný za sport, máte tak možnost poprvé nahlédnout pod pokličku příprav. Jak zatím přípravy vnímáte?

City Cross Run & Walk je jedna z největších sportovních akcí v našem městě, která má již osmiletou tradici. Když jsem se dozvěděl, že organizace tohoto závodu bude jednou z mých kompetencí, měl jsem trošku strach, protože jsem v minulosti žádný podobný závod neorganizoval. Máme ale štěstí, že závod již několik let připravuje zkušený tým lidí z naší příspěvkové organizace Sport, která má jeho organizaci na starosti. Prošli si již několik ročníků, tedy každý ví, co má dělat a vše běží jako po másle. Jsem navíc rád, že jako poradce je v týmu i nadále Michal Prokop, sám běžec a bývalý radní města pro sport, který se na organizaci závodu podílel v minulých letech. Jeho rady, stejně jako dalších členů týmu „z odborné běžecké společnosti“ jsou trefné a neocenitelné.

 

Vyskytl se v letošním roce nějaký problém?

Největší zádrhel jsme řešili ohledně tras běžeckých závodů, které vedou pod mostem vedle KD Crystal. Liberecký kraj plánuje tento most zrekonstruovat a dokončit tak velkou rekonstrukci silnice II/262, v rámci které před dvěma lety opravil úsek z Dobranova právě až k tomuto mostu. Nevěděli jsme, kdy přesně rekonstrukce začne, tedy máme připraveny variantní trasy. Ale vypadá to, že to stihneme, a na City Cross Run & Walk bude ještě most stát, tedy trasy budou stejné, jako v loňském roce. Jsme za to rádi.

 

Zúčastnil jste se minulých ročníků závodu?

City Cross Run&Walk jsem si samozřejmě jako velkou městskou akci ujít nenechal, nicméně vždy v roli fandícího a fotícího pozorovatele. Všichni běžci mají můj obdiv, já se to této fyzické aktivity nepouštím, i když vím, jak je tělu i duši prospěšná. Nicméně mám ve své blízkosti mnoho běžeckých nadšenců, kterým vždy moc držím palce.

 

Na co byste nalákal diváky?

City Cross Run & Walk není jen o závodění. Je to o poznávání našeho města a jeho krásného okolí, možnost vyzkoušet si zajímavou trasu po členitém terénu, který není úplně běžný. Ačkoliv se stává, že v průběhu závodu občas prší, je na náměstí T.G.M., kde je start i cíl závodu, vždy skvělá atmosféra. Akci si tedy užijí i ti, kteří jsou jako já. Neběžci, kteří netrpělivě vyhlížejí v cíli první závodníky i všechny své blízké a známé. Všechny tedy srdečně zvu, pojďte si akci v sobotu 30. září užít s námi!