CCR 2023

Na letošním ročníku závodu City Cross Run&Walk se běhalo rychleji než v loni

Více závodníků na startu, rychlejší časy a krásné počasí. To vše vystihuje letošní, již 8. ročník závodu City Cross Run&Walk Česká Lípa, který proběhl v sobotu 30. září tradičně se startem a cílem na náměstí T.G.M. Do všech závodů celkem bylo registrováno 745 závodníků, téměř na všech běžeckých trasách se podařilo překonat loňské časy.

 Velmi se ujala loňská novinka, závod na 3km. Letos se k němu odhodlalo celkem 93 závodníků. Nejrychlejší mezi muži byl Bruce Williem, který trasu zdolal v čase 10m a 52s, což je o 38s lepší čas než v loňském roce. Mezi ženami byla na trojce nejrychlejší Barbora Tamborová s časem 13m a 4s. I tento čas byl rychlejší než v loňském roce, a to o 44s.

 Nejpočetnější startovní listinu měl tradičně závod na 7km, registrováno na tuto trať bylo celkem 226 závodníků. Mezi ženami zvítězila Laura Matulová s časem 30m a 4s. Mezi muži byl nejrychlejší Jan Vaníček s časem 26m a 42s. Byl tak o dvě vteřiny rychlejší než loňská absolutní vítězka tohoto závodu, profesionální běžkyně Tereza Hrochová. Zlatý hattrick jen těsně unikl domácímu běžci Janu Karkovi, který se tentokrát spokojil s bronzem.

 Na start hlavního závodu na 21km se v letošním roce postavilo 78 běžců a běžkyň. Mezi ženami doběhla nejrychleji domácí Veronika Fülová s časem 1h 36m a 47s, což je čas o 1m a 35s rychlejší než v loňském roce. Z vítězství v domácím závodě měla obrovskou radost. „Závod byl těžký, před samotným startem jsem vůbec nevěděla, zda nastoupím. Ale jsem ráda, že do třetice to vyšlo. Závod jsem běžela letos potřetí a před tím jsem vždy skončila pod stupni vítězů. Trať znám jako své boty, tak mám radost, že se to doma podařilo,“ uvedla vítězka po zlatém doběhu.

 Absolutním králem 21km trati je pak domácí běžec Ondřej Chour, který zde zvítězil již po čtvrté v řadě. I když letošní vítězství bylo těsné, doběhl jen tři vteřiny před druhým Jiřím Čivrným. Čas vítěze byl 1h 13m a 33s, Ondřej Chour tak svůj vlastní loňský čas vylepšil o více než dvě minuty. „Pro mě bylo dnešním cílem především doběhnout, den před závodem mi totiž vůbec nebylo dobře. Rozhodoval jsem se tedy, jestli vůbec poběžím. Jirka Čivrný za to tahal až do konce, čekal jsem, že odpadne dřív. Trať byla perfektní, bylo sucho, teplota akorát, užili jsme si to,“ zhodnotil závod Ondřej Chour.

 Na start školních štafet na 7x1km se postavilo celkem 16 štafet, 5 štafet 1. stupně ZŠ, 11 štafet 2. stupně ZŠ. Mezi mladšími si prvenství odnesla ZŠ Slovanka Česká Lípa, mezi staršími pak ZŠ Nový Bor náměstí.  Jednokilometrovou trať rodinného běhu zdolalo celkem 178 běžců, na 7km procházku se vydalo 58 chodců.

 „Letošní ročník se nesl ve znamení velké pohody, všichni se usmívali, vše proběhlo bez komplikací a všichni si užili krásné sportovní odpoledne. Děkuji všem závodníkům, všem fanouškům a všem organizátorům a dobrovolníkům, kteří se starali o naše běžce. Věřím, že se všichni zase sejdeme za rok na devátém ročníku tohoto krásného závodu,“ uzavřela starostka České Lípy Jitka Volfová.